Makro, mikro, nano?
Składniki pokarmowe dla roślin są tym samym czym pokarm dla nas, ludzi – są one niezbędne do życia- naszego, rozwoju, produktywności, a co najważniejsze, do przetrwania gatunku, do rozmnażania.
Choć stanowią niewielką część suchej masy roślin, pełnią istotną rolę w syntezie związków organicznych i pełnią określone funkcje biochemiczne i nie można ich zastąpić innymi pierwiastkami.
Dlaczego makro, dlaczego mikro i które są które?
Nie chodzi tutaj o ich wielkość ale o ilość, czy raczej procentowy udział w masie czy objętości roślin.
I tak składniki makro (używana jest też nazwa makroskładniki) są tak nazywane, ponieważ jest ich sto do tysiąca razy więcej niż mikroskładników. Z tego też powodu te pierwsze nazywane są pierwiastkami głównymi, a te drugie – pierwiastkami śladowymi.
Do mikroskładników zalicza się pierwiastki występujące w roślinie w ilości mniejszej niż 0,01% jej suchej masy.
I oto cała tajemnica, skąd nazewnictwo takie a nie inne.
Następnym razem porozmawiamy o tym, które pierwiastki są najbardziej znaczące dla roślin (czyli należą do rodziny makroelementów) a które mniej. No właśnie, czy mikro znaczy „mało ważne”. Na pewno nie!