/
935 Views0
Badanie gleby

Makro, mikro, nano?

Składniki pokarmowe dla roślin są tym samym czym pokarm dla nas, ludzi – są one niezbędne do życia- naszego, rozwoju, produktywności, a co najważniejsze, do przetrwania gatunku, do rozmnażania.

Choć stanowią niewielką część suchej masy roślin, pełnią istotną rolę w syntezie związków organicznych i pełnią określone funkcje biochemiczne i nie można ich zastąpić innymi pierwiastkami.

Dlaczego makro, dlaczego mikro i które są które?

Nie chodzi tutaj o ich wielkość ale o ilość, czy raczej procentowy udział w masie czy objętości roślin.

I tak składniki makro (używana jest też nazwa makroskładniki) są tak nazywane, ponieważ jest ich sto do tysiąca razy więcej niż mikroskładników. Z tego też powodu te pierwsze nazywane są pierwiastkami głównymi, a te drugie – pierwiastkami śladowymi.

Do mikroskładników zalicza się pierwiastki występujące w roślinie w ilości mniejszej niż 0,01% jej suchej masy.

I oto cała tajemnica, skąd nazewnictwo takie a nie inne.

Następnym razem porozmawiamy o tym, które pierwiastki są najbardziej znaczące dla roślin (czyli należą do rodziny makroelementów) a które mniej. No właśnie, czy mikro znaczy „mało ważne”. Na pewno nie!